Genmab og UiO: Vil bruke kunstig intelligens til å utvikle nye medisiner

Victor Greiff (Universitetet i Oslo) og Fridtjof Lund-Johansen (Oslo universitetssykehus). Foto: Elisabeth K. Andersen.
28. juni 2024
De to forskerne Victor Greiff og Fridtjof Lund-Johansen fra henholdsvis Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, har innledet et forskningssamarbeid med det danske biotekselskapet Genmab. Formålet med samarbeidet er å utforske nye metoder og tilnærminger for utvikling av antistoffbaserte legemidler ved bruk av kunstig intelligens, forteller de to.

Genmab er ikke hvilket som helst selskap innen legemiddelutvikling. Det danske biotekselskapet er verdensledende innen utviklingen av nye antistoffbaserte legemidler for kreftbehandling og andre alvorlige sykdommer. De har i 25 år satset tungt på innovasjon og utvikling av legemidler, og dette har ført til åtte antistoff-baserte medisiner på markedet. I utgangen av 2023 hadde Genmab en markedsverdi på 142 milliarder danske kroner og brukte 70 % av driftsbudsjettet for i fjor på forskning og utvikling. 

– Samarbeid og partnerskap har alltid vært en del av Genmabs DNA. Vi fortsetter å bygge et innovasjonsøkosystem med partnerskap med andre bioteknologiske og farmasøytiske selskaper, akademia, forskningsinstitutter og datavitenskapsselskaper. Hensikten med partnerskapene er å finne nye tilnærminger og løsninger med mål om å skape innovative og unike antistoffmedisiner, der formålet er gjøre en forskjell for pasientenes. Derfor er vi veldig glad for å ha etablert dette samarbeidet med Victor Greiff og Fridtjof Lund-Johansen ved Universitetet i Oslo, sier Rob Ruijtenbeek, VP, Head Antibody Discovery Technologies, Genmab.

Lise Rødsten

Rob Ruijtenbeek, VP, Head Antibody Discovery Technologies, Genmab. Foto: Privat.

Akselerer fremdriften

De norske forskerne er klar på at det er en skikkelig fjær i hatten å ha landet samarbeidet med Genmab som skal strekke seg over flere år, og som ikke minst innebærer finansiering av en del forskningsstillinger inn i prosjektet.

-Prosjektet er i kjernen av vårt forskningsfelt. Dette er forskning og utvikling vi likevel hadde hatt lyst til å gjøre, men denne avtalen akselerer farten og fremdriften vår betydelig, sier Victor Greiff.

Greiff leder en forskningsgruppe, GreiffLab, ved avdeling for transfusjonsmedisin og immunologi ved Universitetet i Oslo.

Fridtjof Lund-Johansen leder forskningsgruppen the Protein Array Group, ved Oslo universitetssykehus og er partner i Precision Immunotherapy Alliance Centre of Excellence (PRIMA).

 

Anerkjennelse av det norske forskningsmiljøet

Genmabs ønske om å samarbeide med Greiff og Lund-Johansen, er en verdifull validering av forskningen deres, sier Lise Rødsten. Hun er Technology Strategy Manager hos Inven2, der hun samarbeider med de to forskere for å drive innovasjonsprosjekter innenfor deres respektive fagområder frem til markedet.

Rødsten har forhandlet fram avtalen sammen med et team fra Inven2 bestående av Ken Rosendal, forretningsutvikler, Helle Thorsen, advokat og Kirsten Stangebye, IPR-manager.

-Genmab er et selskap som kan velge og vrake blant samarbeidspartnere globalt, så vi synes det er veldig gøy og ikke minst en stor anerkjennelse, at de da velger nettopp dette miljøet. Det sier mye om hvor langt fremme de to forskerne er innen sitt fagfelt, sier Rødsten.

– For å utvikle denne metoden for antistoffbaserte medisiner, så trenger vi masse data å trene modellen vår på, og det får vi tilgang til nå, avslutter Lund-Johansen.

Lise Rødsten

Lise Rødsten er Technology Strategy Manager i Inven2. Foto: Inven2.