VINNER AV IDÉPRISEN 2014 – OUS

Else Marit på laben
Else Marit Inderberg på laben. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Det ble ikke laget en artikkel om Idéprisvinnerne 2014. Denne artikkelen er skrevet i mars 2021.

Idéprisvinneren 2014 er i dag en viktig del av Zelluna Immunotherapy

16. oktober 2014 står det å lese i VG: «Norske forskere får pris for ny type kreftbehandling. Forskere ved Radiumhospitalet fikk torsdag pris for arbeidet med en «universell drepercelle» som skal kunne revolusjonere fremtidens kreftbehandling.»

Forskerne det vises til i artikkelen er Else Marit Inderberg, Sébastien Wälchli, Gunnar Kvalheim og Gustav Gaudernack.

Les hele VG-artikkelen her.

Sammen sendte de inn sin idé om å kombinere naturlige drepeceller, NK-celler, med T-cellereseptorer, TCR-er, til Idéprisen i 2014, og vant hele konkurransen. Prispengene den gangen var på 100.000 kroner.

Else Marit Inderberg sa til VG i anledning prisen: «Det er kjempehyggelig at vi får denne anerkjennelsen og at flere syns det vi holder på med er spennende.»

Forskerne patenterte teknologien, og i 2019 ble den utlisensiert til det norske kreftselskapet Zelluna Immunotherapy.

 

Alene i verden

Zelluna er i ferd med å videreutvikle konseptet som vant Idéprisen 2014.

Det innebærer å bygge videre på de akademiske dataene produsert av Oslo universitetssykehus, demonstrere potensialet i teknologien gjennom prekliniske studier og etablere en prosess for produksjon av celler som kan benyttes i behandling av pasienter.

Selskapet er alene i verden om å kommersialisere denne teknologien hvilket innebærer at Zelluna kan være de første som starter kliniske studier av konseptet, alene eller i samarbeid med andre.

Zelluna har i dag 19 ansatte og har laboratorier og kontorer i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark.

 

Anerkjente og innovative forskere

Inderberg leder sammen med seniorforsker Sébastien Wälchli forskningsenheten «Translational Research Unit» under seksjon for celleterapi ved Oslo universitetssykehus.

Enheten er svært produktiv og er langt fremme innen forskning på celleterapi som danner grunnlaget for ulike banebrytende immunterapier mot kreft. De har nylig lisensiert ut en CD37 CAR til nederlandske CellPoint. Les mer om det her.

I denne artikkelen: Utvikler banebrytende celleterapi på skuldrene av giganter forklarer Wälchli den historiske bakgrunnen for at Radiumhospitalet har vært, og er, så langt fremme innen immunterapi:

«Ved Radiumhospitalet har blant annet Steinar Funderud, Gunnar Kvalheim, Gustav Gaudernack og Steinar Aamdal gjort fremragende forskning og klinisk utprøving innen celleterapi, antistoffer og CAR-T i snart fem tiår», sier Wälchli.

Disse fire mennene er nå i 70-årene og har samarbeidet gjennom hele sin tid på sykehuset.

Gaudernack og Aamdal arbeider fremdeles i Ultimovacs og Kvalheim er engasjert i prosjekter innen celleterapi. Ultimovacs er for øvrig basert på en lisens fra Gaudernack og Inderberg, og Gaudernack står sammen med flere andre også bak Targovax og GemVax.

Se NRK-innslag om Ultimovacs her fra mai 2019: Norske forskere utvikler universell kreftvaksine.