Cutting edge i 100

Foredrag med Nikolai Astrup på Cutting Edge
1. november 2019
Cutting Edge Festival 2019 ble en kjempesuksess, og deltagerne fikk oppleve litt av hvert i løpet av Norges største teknologi- og forskningsfestival. Gikk du glipp av årets Cutting Edge, så fortvil ikke – her finner du en liten oversikt.

Cutting Edge 2019 tall:

  • 900 deltagere
  • 50 innlegg
  • 1 prisutdeling
  • 1 podkast
  • 30 stands
  • 1 guidet tur
  • 95 møter i matchmakingen
  • 2 workshops

 

Key notes om klima, vaksiner og digitalisering

Sterke menn hadde tatt turen til åpningsdelen av årets festival ledet av fysiker og programleder Andreas Wahl kjent fra blant annet Folkeopplysningen på NRK:
Erik Solheim, Ed Gillespie, Øyvind Kongstun Arnesen, Fredric Hauge og digitaliseringsminister Nicolai Astrup delte engasjerte innlegg. Det var særlig klima Solheim, Gillespie og Hauge snakket om, men enige var de langt fra om hva som er løsningen for å løse klimaendringene.

Digitaliseringsministeren gjorde et solid inntrykk, og viste stort engasjement for hvordan digitaliseringen kan bidra til å løse flere utfordringer. Ett av eksemplemene han trakk fram var utviklet på IFI og ble presentert i «Sustainable Health» delen av programmet senere av Scott Russpatrick med tittelen «Sustainable Medical Record at the point of care in Low Income Countries».

 

Viste operasjon på «Sustainable Health»

Inger Sandlie, professor og serieinnovatør ved Universitetet i Oslo loste publikum gjennom sesjonene om bærekraftig helse med sikker hånd. Av de mange gode presentasjonene her, så utmerket barnekardiolog Henrik Brun seg. Med seg på scenen hadde han en ingeniør, og sammen viste de hvordan man kan bruke hologrammer til hjelp på å operere på hjerte til barn. Teknologien som går under navnet Holocare er utviklet i samarbeid mellom Sopra Steria og Intervensjonssenteret ved Oslo Universitetssykehus. Sammen med Inven2 så blir det nå etablert et selskap for å utvikle denne teknologien som omtales som et virtuelt røntgensyn av legene som bruker den i dag på Oslo universitetssykehus.

 

Inven2 pitchet prosjekter

Foran en rekke investorer pitchet Inven2 sine mest spennende prosjekter for tiden som trenger midler til å vokse videre:

  • Theodossis Theodossiou, forsker ved Oslo universitetssykehus presenterte Lumiblast, et prosjekt som skal bruke lysteknologi til å behandle glioblastom, den mest alvorlige formen for hjernekreft
  • Ken Rosendal i Inven2 presenterte en ny kreftbehandling basert på OM-153 og et annet prosjekt som utvikler immunterapi som angriper stroma rundt kreftcellene
  • Kristin Sandereid i Inven2 presenterte en ny plattformteknologi innen TCR utviklet av Johanna Olweus, forsker ved Oslo universitetssykehus. Den kan du lese mer om her.
  • Ole Kassbøll, forsker ved Oslo universitetssykehus, presenterte sitt prosjekt for å utvikle en biologisk behandling av lungefibrose
  • Jodapro er en teknologisk brille som kobler ambulansemedarbeider til lege på sykehus, og denne ble presentert av Kristil Erla Håland

 

Idéprisen til diabetes-sokk

Inven2 benyttet sjansen til å dele ut årets idépris på Cutting Edge. Det hadde kommet inn over 30 ideer og juryen har hatt en tøff jobb med å kåre den aller beste idéen. Vinneren er en smartsokk for diabetikere og skal hindre utvikling av såkalt diabetisk fot som i verste fall kan føre til amputasjon. Bak idéen står en gruppe forskere ved Oslo universitetssykehus som nå er 250.00 kroner rikere, og pengene skal brukes til å utvikle idéen videre.

Les mer om årets idépris her.

Se video av årets vinnere her.

 

Inven2Start vinnerne pitchet

Inven2Start er en årlig konkurranse for studenter som ønsker å starte sitt eget selskap. Årets vinnere fikk muligheten til å pitche sine prosjekter fra scenen på Cutting Edge til god tilbakemelding fra publikum. Prosjektene som ble pitchet var:

  • Stily – Kle deg bra uten å prøve
  • Tryio – kobler matindustri med de rette konsumentene for sensorisk testing
  • Mine opplysninger – lar databehandlere og registrerte få kontroll over personopplysninger i et brukervennlig grensesnitt

Les mer om årets vinnere her.

 

Suksessfull matchmaking

Cutting Edge er spesielt egnet for matchmaking på tvers av fagområder, siden festivalen samler spekteret av forskere, teknologer og bedrifter fra hele landet i Forskningsparken. Også i år ble det gjennomført 1-1 møter i helseinkubatoren Aleap. Totalt ble det gjennomført 95 møter.

 

Les mer om Cutting Edge Festival her.