eSTROKe – digitalt verktøy som kan redde hjernen

Maren Ranhoff Hov vant Publikumsprisen under Inven2s innovasjonsfest. Foto: Jannicke Kristoffersen.
20. juni 2024
Prosjektet eSTROKE vant Publikumsprisen på 50.000 kroner under Inven2s innovasjonsfest. Av de fire forskerne som pitchet, ble Maren Ranhoff Hov stemt fram som vinner med sin digitale app som ambulansepersonell bruker for å identifisere og behandle slagpasienter.

Maren Ranhoff Hov er til daglig overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus, men idéen til appen fikk hun da hun hadde turnustjeneste i Nord-Troms fylke og var med i ambulansetjenesten der oppe. På veier med snø og is måtte hun og medarbeiderne raskt diagnostisere pasientene, og hun så at de manglet verktøy for å identifisere slagpasienter.

Som seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse fikk hun mulighet til å sette idéen ut i praksis. Hun mente og mener at ambulansepersonell og helsepersonell som tar imot pasienter på akuttmottaket, er nøkkelen til å redde slagpasienter. Dette er en pasientgruppe som må få riktig behandling i løpet av svært kort tid for å kunne overleve uten tap av viktige funksjoner.

-Myndighetens råd til folk flest for å identifisere mennesker med slag er «Prate, smile, løfte», men en tredjedel av pasientene har andre symptomer på slag. Disse symptomene kan være vanskelig å identifisere, selv for trent personell som leger og ambulansearbeidere, sier Ranhoff Hov.

 

Appen redder liv viser studie

Sammen med en rekke andre forskningsmedarbeidere og apputviklere, utarbeidet hun appen eSTROKE. Appen er både et verktøy for ambulansemedarbeidere, men også for de på sykehuset som tar imot pasienten når den kommer inn på sykehuset. Den sikrer god dialog og dokumentasjon om pasienten og hva som er gjort av behandling, og hva som gjenstår.

-Vi fikk forskningsmidler til å sette opp en randomisert studie for å få skaffe fakta om verdien av å bruke appen. Tilfeldigvis så kom jo da pandemien akkurat da vi skulle i gang, så det ble litt ekstra utfordrende, men vi fikk det til, sier Ranhoff Hov.

Studiens konklusjon var krystallklar, appen bidrar til å identifisere flere slagpasienter og er nå implementert og i bruk over store deler av Norge.

-Med prispengene jeg får fra Inven2 kan jeg nå videreutvikle appen når jeg skal jobbe i Melbourne senere i år. Jeg har lenge ønsket å jobbe i et miljø hvor de bruker digitale hjelpemidler og CT-er i ambulansene i hverdagen, og det får jeg snart mulighet til, sier Ranhoff Hov.

Lise Rødsten, prosjektleder i Inven2, er begeistret for både arbeidet til Maren Ranhoff Hov og resultatene det har gitt.

-Vi er veldig imponert over det Ranhoff Hov har fått til med eSTROKE. Dette har hun klart ved siden av å jobbe i klinikken, og jeg vil anta at det ligger mange timers arbeid utført på fritiden bak. Det at appen er i bruk ved norske sykehus, er det beste kvalitetstegnet på at hun har greid å lage et funksjonelt produkt som dekker et udekket behov. Vi er nå spente på å følge med på videreutviklingen av prosjektet, sier Rødsten.

Lise Rødsten

Lise Rødsten, Technology Strategy Manager i Inven2. Foto: Inven2.