Etablerer plattformselskap for globalt samarbeid

Simone og Torleif
28. oktober 2022
Den produktive duoen professor Jan Terje Andersen og professor emerita Inger Sandlie har sammen med to av sine tidligere doktorgradsstudenter Simone Mester og Torleif Tollefsrud Gjølberg etablert plattformselskapet Authera.

27. oktober ble Authera offisielt lansert. Det er første gang Jan Terje Andersen, Simone Mester og Torleif Gjølberg Tollefsrud er med på en selskapsetablering, mens Inger Sandlie tidligere har vært med på å etablere både Vaccibody, nå Nykode Therapeutics, og Nextera.

Den daglige virksomheten i selskapet er det Mester og Tollefsrud Gjølberg som står for, da Andersen har sin egen forskningsgruppe tilknyttet både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

Les mer om selskapet i denne pressmeldingen: «Authera AS established to translate Biological Insights into Innovative Design of Therapeutic Biologics» og denne saken i E24: «Biotek-gründere åpner verktøykasse for farmasigiganter».

Selskapet har utgangspunkt i en allsidig teknologiplattform. Det åpner dørene for samarbeid med industripartnere innen en rekke interessefelt.

– Vi har grunnleggende kunnskap om samspillet mellom IgG-antistoffer, albumin og en cellulær reseptor som heter FcRn, og hvordan disse samhandler i kroppen. Denne molekylære og cellulære forståelsen kombinerer vi med en verktøykasse som gjør oss i stand til å validere og skreddersy legemiddelkandidater. Har du et antistoff eller et hvilket som helst protein som potensielt kan gi opphav til et legemiddel så kan Authera være en attraktiv samarbeidspartner, forklarer Andersen.

Monoklonale antistoffer av typen IgG er den raskest voksende klassen av terapeutiske legemidler i verden. Flere enn 100 er godkjent for klinisk bruk allerede, og drøye 1000 er under klinisk evaluering. I tillegg er det økende interesse for egenskapene til albumin som et viktig transportmolekyl i kroppen.

 

Inven2 heier

Kombinasjonen av grunnleggende biologisk innsikt opparbeidet gjennom langsiktig og fokusert grunnforskning, og en forståelse av det kommersielle potensialet, samt et internasjonalt nettverk har en stor merverdi når det skal bygges selskap, sier Gerbrand Koster.

Han er prosjektleder for alle Andersens innovasjoner i Inven2. I Authera har gründerne lisensiert inn sine egne innovasjoner.

– Vi har bidratt med markedsvalidering av verktøyene som Authera har tatt i bruk, og forhandlet pris på en rekke oppdrag og satt opp samarbeidsavtaler på vegne av laboratoriet som Andersen leder. Vi gleder oss til å følge med på fortsettelsen. Dette er virkelig dyktige forskere som nå går tungt inn for å skape noe, og det heier vi på, sier Koster.

I Inven2 har advokat Helle Thorsen, IPR-ansvarlig Kirsten Stangebye og forretningsutvikler Ken Rosendal, samt toppledelsen i innovasjonsteamet Jens Halvard Grønlien og Mohammed Amarzguioui, bidratt inn sammen med Koster.

Gerbrand Koster

Gerbrand Koster er ansvarlig for prosjektet i Inven2. Foto: Inven2/Moment Studio.