Har potensiale til å bli et milliardselskap

Elliptic Labs
9. desember 2021
Norske Elliptic Labs er ikke kjent blant folk flest, men jobber du innen teknologi mot smarttelefoner, smartv-er eller med PC-er/laptoper, da er firmaet meget godt kjent. Sakte, men sikkert har selskapet, som er spunnet ut av forskning ved Universitetet i Oslo, erobret verden, og «the sky is the limit», skal vi tro administrerende direktør Laila Danielsen.

 

Elliptic Labs har kommet langt siden Laila Danielsen tok over roret som administrerende direktør i selskapet i 2013. Da var de åtte ingeniører pluss henne, nå er de 65 ansatte inkludert konsulenter og har kontorer i Oslo, San Fransisco, hele tre i Kina, samt Taiwan, Sør-Korea og Japan.

De beveger seg stadig inn i nye markeder med sin unike teknologi innen smarttelefoni, bærbare PCer, tingenes internett (IoT), og bilindustrien.

Selskapet har utviklet en programvareplattform basert på kunstig intelligens som kombinerer ultralyd, algoritmer og fusjonering av forskjellige sensorer for å skape berøringsfrie handlinger basert på bevegelse og tilstedeværelse, for eksempel å få en PC-skjerm til å skru seg selv av og på avhengig av brukerens nærhet. Plattformen heter «AI Virtual Smart Sensor Platform™» og leverer bærekraftige og miljøvennlige sensorer som til nå er installert i flere 100 millioner enheter.

-Vi har brukt et tiår til å bygge en solid plattform som er skalerbar til milliarder av enheter, sier Danielsen på Zoom ifra San Francisco.

Hun står ute i solen ved en manuell hev-senk pult, mens «bossbilen» kjører opp og ned gaten der hun bor. Hun beskriver seg selv som utholdende, fremover lent og optimistisk.

-Du må ha mye selvtillit og klokketro på det du gjør i det gamet her. Vi har nå en sykt unik posisjon og har bygget en solid plattform, men vi slapper ikke av, av den grunn, sier Danielsen.

 

 

Laila Danielsen

Laila Danielsen, CEO Elliptic Labs. Foto: Elliptic Labs.

 

Markedsverdi på 2,2 milliarder kroner

Danielsen er fra Bergen, har vært proff fotballspiller i Japan og er egentlig altfor rastløs til å være i et selskap så lenge som hun har vært i Elliptic Labs. Men – her har det skjedd så mye at hun kontinuerlig har fått de utfordringene hun trenger for å synes det er spennende og utfordrende å gå på jobb hver dag.

-Jeg elsker å møte ulike kulturer, samt bygge teknologi som kan skaleres globalt og det får jeg gjort her. Jeg er ikke like glad i å være så synlig og stå å presentere selskapet, men det må til, sier Danielsen.

De siste årene har virkelig vært et gjennombrudd for selskapet innen smartphone-markedet, og nå står PC/laptop-markedet for tur, og så IoT.

–Vi har jobbet målrettet med nettverket vårt hele veien. Vi jobber tett med kunder og vi løser utfordringer de har i samspill med dem. Vi har en sterk patent portefølje, og vi fortsetter å ha fokus på og patentere teknologien vår. I dag har vi en plattformteknologi som er skalerbar og som kan levere løsninger til milliarder av enheter i flere markeder, sier Danielsen.

Elliptic Labs ble børsnotert på Euronext Growth i 2020 og har en markedsverdi på 2,2 milliarder kroner. I første kvartal 2022 tar de steget over på hovedbørsen i Oslo. Alt er en del av en nøye lagt plan hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Foto: Elliptic Labs.

Internasjonal kultur

Elliptic Labs ble etablert i 2006 spunnet ut av forskning på informasjonsteknologi ved Universitetet i Oslo. Fødselshjelperen for selskapet var da Birkeland Innovasjon, forgjengeren til Inven2.

-Den gangen skulle vi kommersialisere ultralydteknologien vår til medisinsk-teknisk utstyr. Vi hadde en idé om at kirurgene kunne skifte bilder på en skjerm ved hjelp av én bestemt bevegelse, sier Danielsen.

Sånn ble det ikke, for mulighetene var større innen andre markeder som smarttelefoner, PC og lignende

I dag står selskapet ved et vippepunkt. De skal ha positiv EBITDA i år, som er en måte å måle driftsresultat på. I tillegg ansetter de mange folk i Norge, og går på hovedbørsen i løpet av første kvartal 2022.

Bakgrunnen for suksessen mener Danielsen kan spores til kulturen de har bygget innad i selskapet og de dyktige menneskene de har ansatt.

-Vi har vært flinke på å ansette de rette folkene, latt dem vokse og utvide sin kompetanse og ikke minst latt dem komme med idéer. Vi er en blanding av amerikansk kultur: Think big, kinesisk: Kjør på, og norsk, som er litt mer forsiktig, sier Danielsen.

Hun forteller videre at enkelt individuelle ansatte som bidrar strategisk blir lønnet som ledere og en trenger ikke å ha personalansvar for å ha tung påvirkning på selskapets retning.

-Vi har hatt en utfordrende reise bak oss, men framover er det enormt med muligheter. Vår programvare plattform har mange bruksområder og kan levere flere funksjonaliteter som for eksempel slå av og på skjermer på kjøleskaper, SmartTVer, PCer samt andre enheter uten skjerm som heller ikke trenger å vaere på når man ikke er i naerheten.  Dette er enormt energibesparende, og dette gjelder alle elektroniske produkter vi integrerer disse funksjonalitetene i, sier Danielsen. Vi jobber nå også tett med Bosch på et av deres produkt, «spexor», som skal selges globalt for å levere bl.a. sikkerhet i hus, hytter, campingvogner, tog samt andre steder der man oppholder seg.

Vi mener at av-og på funksjonaliteten kan redusere energiforbruket i et produkt med 40 %, og forteller at de store selskapene ikke bare har ambisjoner om å være energinøytrale, de vil være energinegative.

Bruksmulighetene for Elliptic Labs plattform er nå tilbake også innenfor medisinske funksjonaliteter hvor de får henvendelser fra markedet som ønsker deres programvare i produkter som skal detektere hjerteslagmonitorering, fall og pusteovervåkning.

 

Inven2 heier

Administrerende direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen, er dypt imponert over Elliptic Labs og reisen de har tatt så langt.

-Elliptic Labs har vært dyktige i å bygge på ideen og kompetansen de hadde med seg fra Universitetet i Oslo, gjennom å etablere seg hos Innovasjon Norge i San Francisco og utvikle seg tålmodig videre til en sterk posisjon for videre vekst, sier Hjelstuen.

Han viser til at selskapet har hatt en god utvikling på Oslo Børs etter at investorer oppdaget at dette er et selskap på Euronext som har kunder og inntekt.

-Inven2 har alltid hatt stor tro på selskapet og har vært med i så mange emisjoner som mulig opp gjennom årene for å gi Elliptic Labs muligheten til å utløse potensialet sitt, sier Hjelstuen.

CEO Ole Kristian Hjelstuen

Ole Kristian Hjelstuen, CEO Inven2. Foto: Moment Studio/Inven2.