Inven2 sikrer støtte til tre innovasjonsprosjekter

10. mars 2025
 Forskningsrådet har innvilget støtte til tre av Inven2s innovasjonsprosjekter i den årlige tildelingsrunden av verifiseringsmidler. Av 95 søknader var det kun 20 som nådde opp – og vi er glade over at tre av disse er våre. Prosjektene mottar totalt 15 millioner kroner i støtte for videre utvikling hos oppfinnermiljøene. 

– Verifiseringsmidler er en av de viktigste finansieringskildene vi har for å utvikle innovasjonene vi jobber med. Våre prosjekter befinner seg ofte i en tidlig fase, hvor betydelige investeringer er nødvendige før vi når et stadium der investorer er villige til å satse. For de tre prosjektene som har mottatt tildeling, representerer dette en viktig anerkjennelse av forskningskvaliteten og potensialet vi kommersialiserer. Disse midlene gir oss muligheten til å akselerere utviklingen av tre lovende innovasjonsprosjekter, sier Jens Halvard Grønlien, VP Innovation i Inven2. 

Halvard Inven2

Jens Halvard Grønlien, VP Innovation Inven2. Foto: Inven2/Moment Studio 

Søknadene er utarbeidet i tett samarbeid med forskerne bak oppfinnelsen, og finansieringen er avgjørende for å omsette forskningen til anvendbare resultater. Prosjektene har potensial til å bidra til ny industri og skape betydelig samfunnsnytte. 

Samtidig viser prosessen hvor utfordrende konkurransen om kommersialiseringsmidlene er. Inven2 var søker eller partner på totalt 11 søknader, og av de åtte prosjekter som ikke fikk støtte denne gangen, fikk syv karakterer som Forskningsrådet definerer som støtteverdig kvalitet. I tillegg sendte fem av Inven2s oppstartselskaper inn søknader som alle ble avslått. Dette innebærer at mange lovende innovasjoner ikke kan utvikles like raskt som ønsket. De tilgjengelige innovasjonsmidlene er rett og slett utilstrekkelige. 

 

Søknadene som mottok tildeling:  

CHRONOS: Raskere og bedre diagnose av hjernesykdommer. Prosjektet benytter kunstig intelligens til å avdekke skjult informasjon i diagnostiske bilder, og kan på den måten bidra til raskere og mer presise diagnoser av hjernesykdommer. Kyrre E. Emblem og Atle Bjørnerud ved Klinikk for radiologi og nukleærmedisin ved OUS har demonstrert hvordan en voksende hjernesvulst kan endre strukturen i hjernevevet rundt svulsten og at dette kan oppdages opptil seks måneder før tradisjonelle metoder kan påvise endringene i svulsten. Dette gir behandlende leger muligheten til å ta riktige kliniske beslutninger på et langt tidlig stadium og adressere et klart uoppfylt klinisk behov. 

PharmaChip: Robust, automatisert og bærekraftig kjemisk analyse av organoider og organ-på-chip-systemer. PharmaChip er en ny enhet for prøvepreparering som muliggjør effektiv og selektiv ekstraksjon av kjemiske forbindelser som legemidler og metabolitter. Den fungerer som en integrert bro mellom 3D-cellekulturer, organoider og organ-on-a-chip systemer, og kobles direkte til massespektrometri uten tidkrevende prosesser. Denne løsningen gir farmasøytiske og bioteknologiske industri, CROs og akademia en strømlinjeformet metode for legemiddelutvikling uten bruk av dyremodeller. Oppfinnerne av PharmaChip kommer fra UiO, Sintef og Universitet i København, og er ledet av Steven Wilson og Frøydis Sved Skottvoll. 

OMNI-EV: En plattform teknologi for målrettet kreftterapi basert på NK-cellederiverte ekstracellulære vesikler. Natural Killer (NK) celler er en del av kroppens naturlige forsvar mot kreft, og de kan effektivt drepe blodbåren kreft som leukemier. De er mindre effektive når en solid tumor har utviklet seg, primært fordi de har problemer med å infiltrere den tette tumormassen. NK-cellene dreper kreftceller via direkte kontakt, men kan også slippe ut små vesikler som søker opp og dreper kreftcellene. Forskningsgruppene til Marit Inngjerdingen ved UiO har i samarbeid med gruppen til Jørgen Wesche ved OUS utviklet metoder for å modifisere vesiklene slik at de blir enda bedre til å drepe kreftceller. 

I dette prosjektet har vi som mål å videreutvikle denne teknologien mot et farmasøytisk produkt for kreftpasienter som i dag mangler behandlingsmuligheter. Vi vil gjøre flere kritiske avklaringer som, om vi lykkes, kan sette oss i stand til å levere en pakke interessant for industri, selskapsetablering og videreutvikling mot klinisk utprøvning. 

 

Les sak om tildelingen i Medwatch.