Lars vinner med LARS

Lars Wik (OUS) er vinneren av Innovasjonsprisen 2024 og mottar 500.000 NOK til å videreutvikle oppfinnelsen sin. Foto: Jannicke Kristoffersen
5. juni 2024
Årets vinner av Inven2 sin Innovasjonspris er Lars Wik, som vinner med oppfinnelsen LARS. Wik som er ansatt ved Oslo universitetssykehus innehar allerede en rekke lisenser på oppfinnelser, og ble både rørt og stolt over tildelingen. 

Oppfinnelsen LARS (LONGITUDINAL ADJUSTABLE RESUSCITATION SYSTEM) er en langsgående rigg eller bro der man kan feste til en mekanisk brystkompresjonsmaskin som skal brukes på mennesker med hjertestans. I dag finnes slike innretninger, men de er festet på tvers av brystet og har en rekke mangler. 

-De innretningene som finnes i dag fungerer ikke på veldig smale eller veldig overvektige personer, da de ikke passer inn i formatet. I tillegg er festeanordningene på brystet i veien når pasienten skal få ulike medisinske undersøkelser er tiltak. De er lite fleksible og vanskelige å manøvrere, så muligheten for å feste den mekaniske pumpen rett over hjertet der den skal virke, er begrenset, forklarer Wik på Teams fra Italia. 

Han er i Puglia for å snakke om måling av kvalitet for hjerte lunge redning under Italias prehospitale akuttmedisinske konferanse.

LARS løser alle disse utfordringene ved å festes på langs av kroppen og ha en fleksibel anordning som gjør den enklere å manøvrere og mer treffsikker for brystkompresjoner som treffer riktige strukturer i hjertet.. Det er heller ingen festeanordninger på siden av brystet som er i veien for behandling. 

Wik får 500.000 kr i prispenger som skal brukes til utvikling av oppfinnelsen. 

-Det betyr at jeg kan ta kontakt med industridesignere og få laget en skikkelig flott prototyp som jeg kan gå med til aktuelle samarbeidspartnere for videre utvikling og produksjon, sier Wik. 

Årets Innovasjonsprisvinner er tydelig beveget over utmerkelsen.

-Wow, nå ble jeg rørt og stolt over at jeg har samarbeidet med dere knyttet til så mange ideer. Selv om ideen er trykket ut fra eget hode baserer den seg på mange års erfaring med problemstillingen og ikke minst flere prosesser sammen med dere, sier Wik. 

Se video hvor Lars Wik forteller om innovasjonen sin:

Jens Halvard Grønlien som er VP for innovasjon i Inven2 er klar på at Wik er en verdig vinner med LARS. 

 -Hele 44 forslag kom inn til årets innovasjonspris og konkurransen var stor, men juryen landet til slutt på LARS som årets vinner. Dette fordi oppfinnelsen adresserer og løser flere signifikante begrensninger i dagens hjerte-lungeredning. Den gir bedre behandling og pasient- og utstyrslogistikk, reduserer stress for utførende helsepersonell, og den møter et tydelig udekket behov, sier Jens Halvard Grønlien, VP for innovasjon i Inven2. 

 

Halvard Inven2

Jens Halvard Grønlien er VP Innovation i Inven2. Foto: Inven2