Vinnerne av Inven2Start 2019

Gruppebilde av studenter
17. oktober 2019
Inven2Start vinnerne 2019 er fire studentideer med bredt nedslagsfelt og stort potensiale. De fire vinnerne får en start-pakke til en verdi av 60.000 kroner for å ta sin idé til bedrift, og starter i dag.
Inven2Start er en årlig idékonkurranse for å stimulere til mer studentinnovasjon. Hvert år blir mellom fire og seks idéer plukket ut av Inven2 basert på en søknad, og menneskene bak idéene mottar en start-pakke med verdi av hele 60.000 kroner.

I år er de heldige vinnerne «Mine opplysninger», «Stily», «Tryio» og «Disputas».

Les mer om de ulike idéene lenger ned i artikkelen.

14. oktober var de fire vinnerne samlet på Inven2 for oppstartsmøte for å få mer informasjon om start-pakken de har vunnet med en verdi av 60.000 kroner. Denne startpakken er mer enn bare pengene. Startpakkene gir vinnerne viktig mentoring, kontorplass og kompetanseheving, og har kommet i stand ved hjelp av samarbeidspartnerne til Inven2Start: Insj, StartUiO, BI, PWC, CLP og Patentstyret.

Lise Rødsten i Inven2 var med på oppstartsmøtet og er veldig imponert over årets idéer og vinnere.

«Det som er morsomt i år er at det er et stort spenn av idéer, og samtlige vinnere har brukt kompetansen fra studiene sine inn i idéene. Vi i Inven2 synes det er kjempemorsomt å jobbe med studentinnovasjon på denne måten. Håpet er at flere av idéene kan bli til drivverdige bedrifter framover,» sier Rødsten.

 

Omtale av de fire vinnerne:

 

Stily

Stily er en online- shopping tjeneste for menn. Tjenesten bruker stylister i kombinasjon med maskinlæring til å utforme persontilpassete anbefalinger til brukerne. Målet er å gjøre det enklere for menn å kle seg fint selv om de ikke er interessert i mote, klær og shopping.

Mennene registrerer seg med en bruker på nettstedet stily.no og basert på opplysningene de legger inn her om seg selv og sin klesstil, vil en stylist gi forslag til klær og antrekk. Brukerne betaler kun for de klærne de kjøper gjennom Stily, og frakt er gratis.

Bedriften baserer inntekten sin på salg av klær gjennom nettbutikken.

Stily er oppe og står allerede og kan finnes på stily.no

Bak idéen står Stian Skulstad og Julian Hjallum som begge studerer master i entreprenørskap ved Universitetet i Oslo, samt Edvard Bakken som nylig gikk fulltid inn i selskapet.

 

Tryio

Bak Tryio står et team av tre personer med ulik bakgrunn som sammen ønsker å utvikle en digital plattform for matprodusenter for å kunne rekruttere riktig målgruppe for å utføre forbrukertester på en enkel og rimelig måte.

Tor-André Birkedal har tidligere arbeidet som produktutvikler i Hennig-Olsen Is og ble der oppmerksom på problemet som Tryio vil løse. Alle matprodusenter tester ut nye produkter på forbrukere, men det er vanskelig og dyrt å få satt sammen et riktig panel av forbrukere å teste på. Mange ganger endre produsentene opp med å teste de nye produktene på venner, familie og bekjente, som ikke en gang er i målgruppen. Mange matprodusenter bruker konsulenter for å finne gode forbrukerpanel, men dette er kostbart.Konsulentene bruker manuell rekruttering og ikke digitale løsninger i sitt arbeid.

Med seg på teamet har Birkedal Mzia Popova som er UX-designer med erfaring fra front-end utvikling og Anantha Balasubramanian som er back-end utvikler. Du skal sammen ha ansvaret for å utvikle den digitale plattformen.

 

Disputas

Idéen bak Disputas er kommet på bakgrunn av bekymring for den polariserte debatten som foregår på moderne medieplattformer. Andreas Netteland, Tord Steffensen Sortland og Paal Fredrik Kvarberg ønsker å utvikle et produkt som kan bedre nivået på diskusjon i offentligheten ved å tilgjengeliggjøre analytiske metoder for alle og enhver.

Plattformen er tenkt som et analyseverktøy for tekst som gjør at brukerne kan forstå og vurdere argumentene i en pågående diskusjon mellom debattanter.

Kundegruppen til Disputas er tredelt. Den første målgruppen er utdanningsinstitusjoner som tilbyr kurs i logikk, kritisk tenkning og kildekritikk. Disputas har som ambisjon å lage en plattform som kan anvendes i ex.phil undervisning og tilsvarende kurs ved norske universiteter, samt konfirmasjonskursene som Human-etisk forbund har.

Den andre målgruppen er private selskaper som kan ta i bruk plattformen for å ta vanskelige beslutninger. Disputas tror lange utredninger og rapporter kan bli forstått på en langt raskere og klarere måte om argumentativ tekst oversettes til logisk form og fremstilles gjennom rammene til plattformen.

Den siste målgruppen er privatpersoner som ønsker å forstå komplekse tekster om aktuelle samfunnsproblemstillinger.

Andreas Netteland har bakgrunn fra informatikk og kybernetikk fra NTNU. Tord Steffensen Sortland er jurist og jobber med tilsyn i finansbransjen og Paal Fredrik Kvarberg har kompetanse innen maskinlæring og språkteknologi, og har en mastergrad i filosofi.

 

Mine opplysninger

Oliver Zengler Jakobsen og Fredrik Aasrum har utviklet en idé for å ivareta personvernet til den enkelte. Økt digitalisering og rask teknologisk utvikling har ført til at personvernrettighetene er sårbare. Mennesker deler enorme mengder opplysninger i bytte mot tilgang til informasjon, innhold, tjenester og sosiale media-plattformer. Utviklingen har også ført til nye måter å få tilgang til, samle og analysere opplysninger, ofte på tvers av landegrenser. Som et resultat av dette, har overvåkning og misbruk økt i både privat- og offentlig sektor.

«Mine opplysninger» vil tilby forbrukerne en gratis APP der de kan håndtere sine personopplysninger. De kan be om innsyn, endring, begrensning og sletting av virksomheters behandling av dine opplysninger. APPen vil dessuten gi veiledning om rettigheter.

Det har skjedd en enorm økning i antall innsynsanmodninger etter at GDPR trådte i kraft, og dette uten hjelp av digitale verktøy for å anvende disse. En tilgjengeliggjøring av personvernrettighetene i et brukervennlig format, vil føre til at virksomheter vil oppleve økt pågang fra enkeltpersoner. For bedrifter ønsker derfor «Mine opplysninger» å tilby betalingstjenester for å imøtekomme dette.

Oliver Zengler Jakobsen har en bachelor fra Senter for rettsinformatikk og Fredrik Aasrum holder på med en mastergrad i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.