Årets Innovatører vant også Idéprisen 2017

Jonas Skogestad årets innovatør
Jonas Skogestad mottar prisen ÅRETS INNOVATØR 2024. Foto: Jannicke Kristoffersen
5. juni 2024
Jonas Skogestad og Jan Magnus Aronsen er kåret til Årets Innovatører av Inven2. De to vant også Idéprisen 2017 med sin forskning, som i dag er kommersialisert gjennom selskapet Agiana Pharmaceuticals.

Agiana Pharmaceuticals er i dag i fase II i utviklingen av sin hovedkandidat som er et legemiddel mot alvorlig hjerterytmeforstyrrelser i pasienter med en sjelden genetisk sykdom. 

Skogestad er klar på at å bli kåret til Årets Innovatør er en stor anerkjennelse av mange år med forskning. 

-Gjennom forskningen over disse årene hvor vi mer og mer fokuserte på innovasjonspotensialet i forskningen vår, det vil si vi lette «aktivt» etter hvordan vi kunne forvandle spennende resultater i laben til verdier for samfunnet og for pasientene. Innovasjon er vanskelig og mye arbeid, men det starter med noe enkelt: Tanken må tenkes, det vil si man må våge å tenke at det man holder på med kan bli til noe større og bety noe for flere enn det lille forskningssamfunnet man tilhører, sier Skogestad, og legger til;

-Deretter følger flere år med hardt arbeid og motgang og her trenger man både indre motivasjon til å holde på med innovasjon og at forholdene ligger til rette for å lykkes, både med tanke på infrastruktur, finansieringsmuligheter, profesjonalisme i miljøet og tilstrekkelig med fleksibilitet i systemet til å akseptere ulike typer løsninger. Vi har kommet ganske langt i Norge de siste årene, men vi har fortsatt mye å strekke oss etter, sier Skogestad. 

Du kan lese mer om forskningen bak i denne artikkelen fra 2017 da Skogestad og Aronsen vant Idéprisen.

Agiana Pharmaceuticals fikk tidligere i år inn kapital fra Inven2 og amerikanske Dart Neuroscience, og har nå finansiering til å gjennomføre en fase II studie. 

-Studien skal gå i pasienter med en sjelden genetisk hjertesykdom som disponerer for ventrikkeltakykardi som er alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Håpet er at en slik studie vil være den første i en rekke av mange som kan gjøre behandlingen tilgjengelig for mange pasienter med alvorlig sykdom, sier Rizwan Hussain som er administrerende direktør i selskapet. 

Forskningen til Skogestad og Aronsen har avdekket en ny måte å behandle alvorlige hjerterytmeforstyrrelser på.

-Her snakker vi om en type hjerterytmeforstyrrelse som heter ventrikkeltakykardi og som er den underliggende årsaken til plutselig hjertedød. Ved å motvirke at ventrikkeltakykardier oppstår, håper vi at denne behandlingen kan gi pasienter mindre hjertesykdom og mer trygghet i hverdagen, sier Skogestad.