Idéprisen 2021 går til avansert teknologi for fosterdiagnostikk

Slik ser et MR-bilde av en baby ut når du åpner det i brukergrensensnittet for programvaren "Baby Segmentation Tool". Foto: NordicCAD.
16. juni 2021
Et samarbeidsprosjekt mellom Akershus universitetssykehus (Ahus) og bedriften NordicCAD er vinner av Idéprisen 2021. «Jeg er kjempeglad og veldig overrasket over at vi gikk helt til topps», sier Kjell-Inge Gjesdal, klinisk medisinsk fysiker ved Ahus og leder av NordicCAD.
Inven2 fikk inn 34 idéer til «Idéprisen 2021». Idéprisen er et årlig initiativ fra Inven2 for å få inn flere idéer fra dyktige forskere og for å prise dem som er mest innovative.

Årets vinnere får 250.000 kroner, rådgivning og bistand til å videreutvikle sin idé. Årets idé er en programvare basert på kunstig intelligens for volumberegning av foster og morkake. Teknologien kan på to minutter avsløre risikosvangerskap tidlig i mors liv. Dette har det hittil ikke vært mulig å gjøre nøyaktig nok, og er svært tidkrevende med dagens manuelle metode.

Bak idéen og utviklingen står Kjell-Inge Gjesdal, klinisk medisinsk fysiker ved Ahus og leder av NordicCAD, Carl Petter Skaar Kulseng, NordicCAD, Vigdis Hillestad, konstituert overlege innen intervensjonsradiologi ved Ahus og Anne Eskild, professor ved Universitetet i Oslo, overlege og avdelingsleder ved Kvinneklinikken ved Ahus.

 

–Denne idéen utmerket seg blant årets bidrag. Det er veldig spennende at kombinasjonen av kunstig intelligens og MR kan løse dette viktige medisinske problemet innen fosterdiagnostikken. Vi ser fram til å følge denne idéen videre, sier Jens Halvard Grønlien, Vice President Innovation i Inven2.

 

Halvard Inven2

Jens Halvard Grønlien er VP innovation i Inven2. Han er begeistret for årets vinner og nivået på de 34 idéene som kom inn til Inven2 sin årlige Idépris. Foto: Inven2/Moment Studio.

 

På telefon fra Ålesund er Gjesdal svært glad.

–Dette er stor stas og veldig overraskende. Vi ble oppmuntret til å sende inn vår idé, men vi hadde ikke drømt om at vi skulle gå helt til topps. Vi gleder oss til videre samarbeid med Inven2 for å få dette produktet ut i klinisk bruk, sier Gjesdal.

Les mer om prosjektet lengre ned i artikkelen.

KIG
Medisinsk fysiker Kjell-Inge Gjesdal er svært glad for å ha gått til topps i «Ideṕrisen 2021» sammen med prosjektkollegaene ved Ahus og NordicCAD. Foto: NordicCAD. 

Andreplassene går til

I år ble det også kåret to andreplasser som mottar 25.000 kroner hver, i tillegg til rådgivning fra Inven2 sine ansatte:

  • «Lysaktiverte antibakterielle overflater»: Et kjemisk materiale som kan legges som en film på alle typer overflater og gjøre dem antibakterielle når de blir eksponert for lys.

Idéhavere er Ola Nilsen, Melania Rogowska, Martin Tran og Malin Solheim Olsen ved Kjemisk institutt, Universitet i Oslo.

  • «En ny rotasjonsmotor»: En høyeffektiv, kompakt forbrenningsmotor med et utall av anvendelsesmuligheter, som for eksempel oppvarming og air condition, varmegjenvinning og hybridbiler.

Idéhaver er Tamas Gabor Tornyi ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo.

Kan avsløre risikosvangerskap

Årets idé kombinerer kunstig intelligens og maskinlæring anvendt på MR-teknologi som har vært lite brukt i fosterdiagnostikken så langt. I fosterdiagnostikk er ultralyd den foretrukne teknologien, men den har sine klare begrensninger.

–Ultralyd kan ikke brukes til å beregne størrelsen på morkaken. Den lar seg ikke skille fra fosteret med denne teknologien. Samtidig vet vi at en for liten eller for stor morkake kan være en indikator for komplikasjoner som fosterdød, cerebral parese og spedbarnsdød, så dette er viktig å finne ut av tidlig, sier Anne Eskild, professor ved Universitetet i Oslo og leder av Kvinneklinikken ved Ahus.

Eskild leder det pågående forskningsprosjektet PLAVO: “Three dimensional (3D) ultrasound and magnetic resonance imaging (MRI) – the future tools to diagnose pregnancies with high risk of adverse outcome?” Her er de andre prisvinnerne prosjektdeltakere.

–Som en del av PLAVO har Vigdis Hillestad spesifisert på MR-bilder hva som er foster og hva som er morkake. Disse MR-bildene har Carl Petter Skaar Kulseng og jeg matet inn i et nevralt nettverk. Vi har så trent en datamaskin til å gjenkjenne hva som er foster og morkake. Dette er essensen i programvaren vi har utviklet, sier Gjesdal.

Programvaren kalles «Baby Segmentation Tool», og kan beregne volum på foster og morkake og størrelsesforhold mellom disse. Akkurat den informasjonen legene trenger for å skille et risikosvangerskap fra et vanlig svangerskap, og det på kun to minutter.

–Kunstig intelligens kommer til å revolusjonere mye av medisinen. Vi jobber også videre med å lage hologrammer av babyene vi tar MR-bilder av. Dette kan bli et viktig verktøy for kirurger som må inn å operere på fosteret mens det fremdeles er i mors mage, sier Gjesdal.

Se video med vinneren:

 

Baby Sementation Tool. Foto: NordicCAD.

Tidligere vinnere

Inven2 sin årlige «Idépris» er ment som en katalysator for å få de gode forskningsideene opp og fram i lyset, og videre ut på markedet. Samfunnsnytten er et viktig kriterium når idéene velges ut.

I og med at alle forskere uavhengig av fagdisiplin konkurrerer, er spennet av ideer stort. Bare de seneste årene har prisen gått til idéer innen IKT, biomedisin og fysikk:

  • I 2020 vant lege Max Temmesfeld ved Akershus universitetssykehus for sin idé om nytt smittevernutstyr mot koronaviruset.
  • I 2019 vant forskerne Christian Tronstad, Jonny Hisdal, Trond Jenssen, Inge Petter Kleggetveit, Ørjan G. Martinsen, Håvard Kalvøy og Ole Elvebakk ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo for sin idé om en smartsokk for diabetikere.
  • I 2018 vant stipendiat Ijlal Loutfi for sitt prosjekt SecureRun, et sikkerhetssystem for datamaskiner, slik at hackerne ikke får tilgang til vitale data.
  • I 2017 vant forskerne Jonas Skogestad og Magnus Aaronsen «Idéprisen» for sin oppdagelse av en mulig ny behandling av hjerterytmeforstyrrelser.