«Norsk IT-juvel» kjøpes opp av dansk konsortium

Tom Lysemose kom opp med idéen til selskapet mens han studerte ved Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo. Foto: Promon.
7. mars 2022
Venturefondet GRO Capital har sammen med investeringsfirmaet Kirk Kapital og det danske IT selskapet Trifork blitt majoritetseiere i Inven2 sitt porteføljeselskap Promon. Gründer og teknologidirektør Tom Lysemose sier det har vært «en fantastisk reise» fra oppstarten i 2006 i det Finansavisen omtaler som en «norsk IT-juvel».

 

Promon er et norsk selskap spunnet ut av en idé Tom Lysemose fikk da han tok hovedfag ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

Du har kanskje ikke hørt om selskapet, men hovedproduktet deres brukes muligens på mobilen eller nettbrettet ditt.

Det Lysemose fikk idéen til i sin tid er nemlig en teknologi som beskytter apper mot angrep slik at sikkerheten forbedres og potensielle sikkerhetstrusler blir blokkert.

I dag brukes Promon sin teknologiplattform, som naturlig nok heter «Shield», av mer enn 500 millioner brukere.

Promon har kunder i mer enn 40 land, og kundene er selskaper innen bransjer som finans, helse, offentlig virksomhet, gaming og mye mer. Kort sagt, institusjoner med apper som absolutt bør beskyttes.

 

Ting tar tid

Lysemose kom til Inven2 sin forgjenger Birkeland Innovasjon i 2005 med den gode idéen om «Shield». I starten gikk det slag i slag. Teknologien ble søkt patentert samme år, og selskapet Promon ble etablert i 2006.

Jannicke Kristoffersen er i dag kommunikasjonssjef i Inven2. I 2005 var hun prosjektleder for idéen til Lysemose, og hun husker oppstarten og prosjektet svært godt.

– Dette er en gladsak og viser at kommersialiseringsprosesser tar tid. Vi hadde stor tro på idéen og potensialet den gangen, og Tom var veldig trivelig å jobbe med. Da Promon ble formelt stiftet i 2006 var det naturlig at Tom gikk inn i rollen som CEO, sier Kristoffersen.

Jannicke

Jannicke I. Kristoffersen er kommunikasjonssjef i Inven2. Foto: Moment Studio/Inven2.

 

Lysemose var administrerende direktør i selskapet helt til 2012, da han gikk over i rollen som teknologidirektør. Dette er en rolle han har hatt siden, og vil fortsette med også nå med nye majoritetseiere.

I forbindelse med oppkjøpet sendte Promon og det såkalte «GRO-konsortiet», bestående av GRO Capital, Kirk Kapital og Trifork, ut en pressemelding. Her omtaler de oppkjøpet som en strategisk investering for å fremme Promons vekst og styrke selskapets globale markedsposisjon innen appbeskyttelse.

Lysemose selv sier dette om sine nye eiere:

– GRO/Kirk Kapital var det beste valget for veien videre, så dette kunne ikke vært bedre.

 

Stolt og imponert

Ole Kristian Hjelstuen har vært administrerende direktør i Inven2 siden 2012, og kjenner også selskapet godt. Han er både imponert og stolt over hvor Promon er i dag.

-De har utviklet seg veldig bra, og rundet 100 millioner kroner i inntekter i 2021. Tom Lysemose har hatt en veldig sentral rolle i selskapets suksess, og det blir spennende å se hvor store de nå kan bli med nye eiere med så klare internasjonale ambisjoner, sier Hjelstuen.

Ole Kristian Hjelstuen

Ole Kristian Hjelstuen er administrerende direktør i Inven2. Foto: Moment Studio/Inven2.

Fra oppstarten til nå har Inven2 deltatt i sju emisjoner i Promon, og i 2015 ga de også selskapet et konvertibelt lån. Inven2 solgte sine eierandeler nå til «GRO-konsortiet», og midlene skal investeres i andre lovende kommersialiseringsprosjekter.

– Vi var en viktig støttespiller i etableringen av Promon, og så har vi bidratt etter beste evne som en langsiktig eier og partner for selskapet, sier Hjelstuen.

En annen langsiktig eier er Kistefos, eid av Christen Sveaas, som solgte sin eierandel til «Gro-konsortiet». Ifølge Finansavisen har han fått en stor avkastning for sin investering.

– Kistefos og andre investorer kom inn i selskapet i en svært tidlig fase. De har vært trofaste investorer over lang tid, og det er viktig for oss at de har kunnet gjøre en god forretning på dette, sier Hjelstuen.

 

Inven2 sine tech selskaper gjør det skarpt

Porteføljen til Inven2 er preget av mange selskaper innen livsvitenskap og medisin, men den siste tiden har flere av teknologiene og selskapene spunnet ut av teknologisk forskning vært i vinden påpeker Hjelstuen.

–Dagens Næringsliv hadde nylig en stor artikkel om Eidel i forbindelse med at de ble kåret til Årets Modne Gaselle 2021. Eidel er knyttet til oss gjennom flere teknologilisenser over flere år. Elliptic Labs, som vi nylig skrev om her på nettsidene til Inven2, gjør det utrolig skarpt på det internasjonale markedet, sier Hjelstuen.

Les Dagens Næringsliv sin artikkel om Eidel her fra 27. januar 2022:

«Snuoperasjonen ga romfartsselskapet et kjempeløft. Nå skal teknologien sendes fra Eidsvoll til månen

Det ukjente romfartsselskapet på Eidsvoll leverer noe av det mest avanserte innen norsk teknologi. Neste steg er satellitter. – I løpet av tre år håper vi å runde 100 millioner.»

Les om Elliptic Labs her på Inven2 sine nettsider fra 9. desember 2021:

«Har potensiale til å bli et milliardselskap»

 

Lenker om Promon:

 

Shield Security illustrasjon