Feiret innovative forskere

130 personer tok turen til Toppsenteret i Forskningsparken for å feire våre innovative forskere. Foto: Jannicke Kristoffersen
6. juni 2024
Inven2 arrangerte sin årlige Innovasjonsfest for tredje gang i år, og hele 130 personer deltok for å feire innovative forskere. Nytt av året var kåringen av Publikumsprisen, der fire forskere pitchet sine oppfinnelser, og publikum stemte fram en vinner.

Innovasjonsfesten skulle egentlig vært på Gaustadtoppen i Forskningsparken, men da værgudene sendte regn og vind i stedet for sol, ble den flyttet til Toppsenteret. Etter litt mingling ønsket Jens Halvard Grønlien, VP for Innovasjon i Inven2, de 130 deltagende velkommen og overlot ordet til konferansier Helene Dugstad i Inven2. 

Første post på programmet var et innblikk i innovasjonsreisen til Eidel og Tore André Bekkeng, som i dag er blitt store på romteknologi utviklet ved Universitetet i Oslo. Du kan lese mer om det her.

Tore-André Bekkeng fra Eidel fortalte om hvordan romteknologi utviklet under Ph.D.en hans nå er kommersialisert og befinner seg på den internasjonale romstasjonen. Foto: Jannicke Kristoffersen.

Deretter ble vinneren av årets Innovasjonspris kåret, Lars Wik ved Oslo universitetssykehus. Wik fikk 500.000 kroner for å videreutvikle sin oppfinnelse LARS som er en forkortelse for LONGITUDINAL ADJUSTABLE RESUSCITATION SYSTEM. Dette er en langsgående rigg eller bro der man kan feste til en mekanisk brystkompresjonsmaskin som skal brukes på mennesker med hjertestans. Les mer om oppfinnelsen her. 

Så kom turen til å avsløre vinnerne av årets Innovatør, som i år gikk til de to forskerne bak Agiana Pharmaceuticals; Jonas Skogestad og Jan Magnus Aronsen. De vant også Inven2 sin Idépris i 2017 for oppdagelsen av en ny mekanisme for hjerterytmeforstyrrelser og en legemiddelklasse som påvirker denne mekanismen. Les mer om dette her.

Til sist, men kanskje aller mest stas, var det på tide med kåringen av Publikumsprisen. De fire som pitchet sine oppfinnelser var: 

  • eSTROKE ved Maren Ranhoff Hov, OUS, overlege på Nevrologisk avdeling
  • WEARSpine ved Tarun Arora, OUS, forsker ved Department of Neurology
  • Klyster med trekkspill ved Tina M Evjen Engdal, AHUS, sykepleier på Gastrokirurgisk avdeling
  • Analytical platform for analyzing small biosamples (Automated filtration and filter back-flush) ved Steven Ray Wilson, UiO, forsker ved Kjemisk institutt

Publikum stemte frem Maren Ranhoff Hov (OUS) og hennes innovasjonsprosjekt eSTROKE som vinner av Publikumsprisen 2024. Foto: Jannicke Kristoffersen.